Brownie

Wij maken brownies (en blondies, met witte chocolade!) in vele soorten, maten en varianten. Zo hebben we vetarme brownies, gemaakt zonder boter. Volle brownies met noten, enzovoorts. Vraag gerust voor meer informatie of maak uw wensen kenbaar voor een fantastische browniebestelling.

Maar wat is een brownie eigenlijk?
Een brownie is een soort chocoladecakeje dat zijn oorsprong vind in de Verenigde Staten. De brownie is van origine plat van vorm, als een mislukte en ingezakte cake. Er zijn een aantal verhalen waar de brownie ontstaan is en van wiens hand dat afkomstig is.
Het eerste op schrift gestelde recept is teruggevonden in het Boston Cooking School Cook Book, geschreven in 1906 door Fannie Merritt Farmer. Een andere recept duikt een jaar laten op in Lowney’s Cook Book door Maria Willet Howard, waarbij de brownie wat meer de structuur van toffee krijgt in plaats van cake, door toevoeging van extra ei en chocolade.

Het mooiste verhaal vind ik zelf dat van het Palmer House Hotel in Chicago. Tijdens de Columbian Exposition in 1893 zou Bertha Palmer de chef hebben verzocht om een chocoladedessert voor de dames dat kleiner was dan een stuk taart en wat gemakkelijk meegenomen kon worden om in de hand op te eten. Deze brownies worden tot op de dag van vandaag nog in het hotel gemaakt met abrikozencompote en walnoten.

Hoewel de Amerikanen de voorkeur geven aan de ‘fudge’(toffee-)achtige brownie, hebben wij hier in Europa en bij de BrownieStory, meer op met de brownie met cakestructuur. In de meeste recepten van brownies die te vinden zijn in kookboeken en op Internet wordt er (zoals ook in cake en koekjes) erg veel boter gebruikt. In deze tijd letten veel mensen op wat ze eten en is een grote hoeveelheid (room)boter niet meer gewenst.  Ansie’s BrownieStory vervangt de boter door een speciale fruitchutney die ervoor zorgt dat de brownie wel lekker smeuïg is, maar aanzienlijk minder vet is! Dus ook als u op uw lijn let kunt u genieten van brownies.

Laat anderen ook genieten! Share!